Login
Rana Canlar | Rümeysa Rana CanlarRana Canlar | Rümeysa Rana Canlar
Rana Canlar | Rümeysa Rana Canlar
Blog, Anime, Hikaye, Kitap, Ders Notları
  • HAKKIMDA
  • Yazılarım
  • Kitap İncelemesi
  • Bilim Köşesi
  • Ders İpuçları
  • Sinema ve Anime
Menu back  
30 Nisan 20192 CommentsSinema ve AnimeBy R. Rana Canlar
Her şey paylaşınca güzel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 idiotsSelam değerli kardeşlerim. Bugün Aamir Khan’ın en sevdiğim filmlerinden biri olan 3 Aptallar’ı konuşacağız

İncelememize başlamadan önce filmi ana hatlarıyla bir sunalım

.

Yapım Yılı: 2009

Film Türkçe Adı: 3 Aptallar

Oyuncular: Aamir Khan, Kareena Kapoor

Yönetmen: Rajkumar Hirani

Hintsinemasi Puan: 9.6

Imdb Puanı: 8.3

Film Süresi: 170 dakika

.

Şunu söylemek isterim ki film eğitim sistemini en iyi özetleyen filmlerden biri. İlk önce ayrıntılı konuyu başka bir siteden alıp sonra da kendim bunun üzerinde ayrıntılı bir edebiyat yapmayı düşünüyorum. So Let’s goo!

.

.

Film, Hindistan’ın en iyi mühendislik okulu ICE’de okuyan 3 arkadaşın yani ‘3 aptal’ın başından geçenleri konu alıyor. Eğitim sistemine eleştiriler getiren bu filmde Aamir Khan, üç karakteri canlandırıyor. Filmin büyük bir bölümünde çalışkan, sistemi sorgulayan ve sorgulatan Ranchoddas ‘Rancho’ Shamaldas Chanchad karakteriyle dikkat çeken Khan; bahçıvanın oğlu görüntüsüyle Chhote karakterinde yer alırken, patentli 400 icadı olan bilim adamı sıfatına sahip Phunsukh Wangdu karakteriyle de filmi noktalıyor.

Düşündür(t)meyen, sorgulatmayan ve sadece ezberden ibaret olan bir sistemde yönetmen, Rancho karakteriyle bizlere güzel dersler veriyor. Bir şeyi öğrenip öğrenmediğinizin önemli olmadığı, sadece kaç puan aldığınızın ve kaçıncı olduğunuzun önemli olduğu bir yarışta, Rancho’yla diğer iki arkadaşı Raju Rastogi ve Farhan Qureshi’yi oldukça sıkıntılı anlar beklemektedir. Eğitim sisteminin basmakalıp bir ürünü olan, anlamaya ve düşünmeye fırsat vermeyen ezberi dikte eden sistemin başarılı bir uygulayıcısı Dr. Viru Sahastrabude de ICE’nin dekanı olarak filmde başrollerden birini üstlenmektedir. Dr. Sahastrabute, öğrencilerinin ifadesiyle Virüs, yarışı kaybetmeyi sevmeyen; yarışa ve rekabete dayalı bir sistemde yetiştiği için de kimsenin kendisini geçmesini istemeyen yönüyle, sistemin arızası sayılabilecek bu üç aptala meydan okumaktadır.

Sistemin kalıplaşmış bir ürünü olan ‘Susturucu’ lakaplı Chatur Ramalingam ise hafızasını güçlendirmek için haplar alan ve günde 18 saat inekleyen bir tiplemeyle ezberci sistemin en önemli ayağı olarak filmde karşımıza çıkıyor. ‘Anlama, ezberle ve başarılı ol!’ parolasıyla hareket eden Chatur’un üzerinden tanımlanan arızalı sisteme karşı ‘iyi eğitilmek’ ve ‘iyi eğitim almak’ arasındaki farkı bilen, söyledikleri ve yaptıklarıyla sistemin nasıl olması gerektiğini anlatan Rancho karakteri, seyirciye oldukça önemli mesajlar veriyor.

Çocukların doğar doğmaz ne okuyacağına karar verildiği -erkek olursa mühendis, kız olursa doktor- Hindistan’daki arızalı eğitim sistemini ele alan film; sistemi sorgulayan, sorgulatan görüntüsüyle herkes tarafından dikkat çekiyor. Ülkemizde de oldukça meşhur olan 3 idiots, içerdiği mesajlar ve eğitimin-eğitimcinin nasıl olması gerektiğine dair verdiği anekdotlar ile kesinlikle izlenilmesi gereken bir film olarak tavsiye ediliyor. (ahmetsucullulu.com)

3 idiots.

.

Biraz da ben ekleme yapayım. Film, Raju ve Farhan’ın Chatur’dan “Rancho’yu buldum” mesajını alıp hızlıca yola koyulmalarıyla başlıyor. Chatur, onları eski üniversitelerinin çatısına götürüyor ve birden ne kadar zengin olduğunu göstermeye başlıyor. Bizimkiler sonra, Chatur’dan aldıkları bilgiyle Rancho’yu bulmak üzere Hindistan’ın Kuzeyine, Şimla’ya doğru yola çıkarlar. Chatur da kendini kanıtlamak üzere onlara katılır. Chatur’un arabasına atlayarak yolculuğa başlarlar. Burada film bizi flashback yöntemi kullanarak 3 aptalın okul yıllarına kadar götürür. Filmde de göreceğiniz üzere okuldaki tek robot olmayan, öğrenmeye hevesli olan kişi Rancho’dur. Diğerleri ise sadece başkaları öyle istediği için, toplumun koymuş olduğu kurallar yüzünden isteksizce oraya gider. Biraz üçlünün yaşamış olduğu maceralara bakalım sonra da bu filmin günümüzü nasıl muhteşem yansıttığını görelim.

Şimdi ise okulu bitirmek isteyen ama bir türlü bitirme projesini tamamlayamadığı için okulunu uzatan Joy Lobo karakterine gidelim.  Joy Lobo, uzattığı okulunu bu sene bitirip hasta babasına da sürpriz yapmak ister. Joy Lobo elinde henüz tamamlayıp çalıştıramadığı dronu ile ‘virüs’ün yanına gelip hevesli bir şekilde mezuniyet töreninin olduğu tarihi öğrenebilir miyim, der. Virüs ise ara babanı ve telefonu bana ver der ve Joy’un babası ile konuşur. “Bay Lobo, oğlunuz bu sene mezun olamıyor, çok gerçekdışı bir projesi var ve saçma bir helikopter yapmaya çalışıyor, diyerek telefonu kapatır.  Joy ise şoktadır, ne yapacağını bilemez, elindeki henüz çalıştıramadığı dronuyla oradan uzaklaşır. Bu duruma kulak misafiri olan Rancho ise çözüm arayışlarına girer. Dron projesi üzerine çalışmaya karar vererek Joy’a bir sürpriz yapayım diye düşünür. Sonunda da üç aptal dronu başarıyla çalıştırırlar. Hatta üzerine bir de kamera yerleştirirler.  Ve bahçede çalıştırdıkları dronu sürpriz yapmak için Joy’un penceresine kadar kaldırırlar. Ama iş işten geçmiştir, taşıdığı yükü kaldıramayan Joy kendini çoktan asmıştır ve duvara ‘vazgeçtim’ yazması da dikkatlerden kaçmaz. Cenaze töreninde Rancho, virüsün yanına gider ve kulağına fısıldar: “Ölüm nedeni, soluk borusuna aşırı baskı uygulanması sonucu nefes alamama. Herkes gırtlağına gelen baskında öldüğünü sanıyor. Son dört senedir beynine gelen baskıya ne demeli? Bu raporda yazmıyor. Psikolojik baskıyı ölçecek bir makine icat etmediler. Eğer mühendisler bunu yapmış olsalardı ölümünün intihar değil cinayet olduğunu herkes bilirdi.

sözz

“Nasıl iyi not alacağı öğretiliyor, mühendislik değil.” diyen Rancho karakteri üzerinden çok güzel bir sistem eleştirisi daha yapılıyor.  Hocası virüs bu sözü duyunca Rancho’yu kolundan çekiştirerek bir sınıfa sokar ve bizim kaliteli hocalarımızdan daha iyi ders anlattığını söylüyor, görelim der.  Rancho tahtaya bir şeyler karalamaya başlar. Tahtaya ‘FARHANITRATE’ ve ‘PRERAJULISATION’ yazar ve 30 saniye süre verir tahtada yazanları tanımlamaları için. “Yarış başladı kim birinci olacak, görelim.” diye de ekler. Sonuç ise şaşırtıcıdır. Kimse bulamamıştır tahtada yazanların ne demek olduğunu. Bir dakika öncesini düşünün, der Rancho.

“Bu soruyu sorduğumda bir merak ve öğrenme isteği oluştu mu? Yeni bir şey öğreneceğiniz için sevindiniz mi? Hayır. Hepiniz hemen bir yarışa giriştiniz. Bu yöntemle birinci gelseniz bile ne faydası var ki?  Kırbaçlayarak terbiye edilmiş bir aslana iyi eğitilmiş deriz, iyi eğitim almış demeyiz.  Halbuki bu tanım bir uydurmadır. Arkadaşlarım Farhan ve Raju’nun isimlerinden oluşan kelimelerdir. (FARHANITRATE – PRERAJULISATION) Ben size mühendislik öğretmiyorum, sir.  O sizin uzmanlık alanınız. Ben size, ‘nasıl öğretileceğini’ öğretiyordum.” der Ranço.(ahmetsucullu.com)

İşte böyle efsane bir film. Siz hiç okula giderken “Ne güzel! Bugün yeni şeyler öğreneceğim.” dediniz mi? Her şeye hiç itiraz etmeden inanıyoruz. Peki niye hiç sorgulamıyoruz ki? Zaten bizi köle yapmak isteyen bu sistem söylenenlere aynı bir KÖLE gibi inanıp itaat etmemizi istiyor. Ama ben artık dayanamıyorum ey kardeşlerim. Madem bu dünyaya geldik harekete geçmemiz lazım. Size bu dünyanın sistemini kısa bir örnekle anlatmak istiyorum. Şimdi ben size 3 ayrı aromalı dondurma söyleyeceğim ve siz kendi hür iradenizle bunlardan birini seçeceksiniz. Çikolatalı, çilekli ve vanilyalı. Atıyorum çilekliyi seçtiniz. Siz bunu kendi iradenizle seçtiniz değil mi? HAYIR. Sizin özgürlüğünüz sadece bu 3 aromayla sınırlandırılmış. Asla gidip “Ben fıstıklı istiyorum”  diyemezsiniz. İşte bu dünya da böyle sizi özgür olduğunuza inandırır fakat hala sistemin bir kölesisinizdir. Artık uyanma vakti geldi. Neden bu zulüm hep müslümanlara? Neden okula gidiyoruz? Sadece not için mi yoksa öğrenmek için mi öğreniyorsunuz? Biraz sorgulayın. Merak etmeyin ölmezsiniz sadece artık ölü olmaktan sıyrılırsınız. Biliyorum, tatlı yalanlara inanmak o kadar rahat ki… Ama artık uyanmalıyız. çoğu insan uyandırılmayı sevmez. Çünkü uyku çok tatlıdır. Çünkü gaflet çok tatlıdır. Başkası mı seni yönetiyor? Amaan canım boşver sonuçta internet hapishanesi bunlardan çok daha önemli değil mi? UYANIN ARTIK SORGULAYIN ÖLMEZSİNİZ…

 

MUTLULUK VE AKIL

 

 

 

3 aptallar3 idiotsAamir Khanaamir khan filmleriBolywoodderseğitimeğitim sistemifilm incelemesifilm izlehint filmleriimdb yüksek filmlerkaliteli filmlerKareena KapoorRajkumar Hiranisorgulamak
Paylaşınca Güzel..
FacebookTwitterGoogle+PinterestLinkedIn
About the author

R. Rana Canlar

Selam! Ben Rümeysa Rana Canlar. Hani şu sınıfta “inek” olarak adlandırılan, 3 saat uyku ve 2 kupa Türk kahvesiyle sınavlara giren kız var ya, işte o benim. Hobilerim; kitap okumak, yazı yazmak, test çözmek, müzik dinlemek ve anime izlemek. Bu arada 7. sınıfa gidiyorum. En sevdiğim dersler de matematik, fen ve ingilizce. Çoğu öğrencinin aksine beden dersinden NEFRET ediyorum. O nasıl ders ya tek yaptığın boş boş dolanmak. Şu anlık hedeflerimin içerisinde iyi bir fen lisesi kazanmak ve ondan sonra Erasmus’a ışınlanmak var. Eğer erasmus ülkelerinin arasında Japonya varsa KESİN oraya gideceğim. Yoksa mecbur bir Avrupa ülkesi… Neyse yine benim gevezeliğim tuttu :) Yazılarımda görüşürüz güzel insan…

İlgili Makale
Yeşil Yol – Film İncelemesi
16 Şubat 2019
Death Note
7 Şubat 2019
Tokyo Ghoul
5 Şubat 2019
2 Comments
  1. Cevapla
    23 Temmuz 2019 at 09:02
    nejat senceroğlu

    Aynı bizim türkiye ahahaha, filmi izlemiştim harikaydı, bu inceleme de güzel olmuş eline sağlık , buraya nasıl geldim onuda bilmiyorum, en son bir amir khan filmi izlemek içi google da dolanıyorsum :)

    • Cevapla
      24 Temmuz 2019 at 15:54
      R. Rana Canlar

      Teşekkürler… Türkiye’nin de eğitim sistemi ile ilgili bir yazı yazmayı planlıyorum, o da geliyor yakında…

      Kendiniz kalın, güzel kalın…

Leave Comment

Cevabı iptal et

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

Kategoriler
  • Bilim Köşesi(2)
  • Ders İpuçları(3)
  • Kitap İncelemesi(4)
  • Sinema ve Anime(4)
  • Yazılarım(4)
Güncel Yazılarım
  • Ergenlik ve Ergenlik ve Ergenlik…
    3 Mayıs 2019
  • 3 Idiots – 3 Aptallar
    30 Nisan 2019
  • Kayıp Gül
    5 Nisan 2019
  • Oruç ve Önemi
    22 Mart 2019
  • Do You Speak English?
    15 Mart 2019
  • Malcolm X – Karanlığın İçinde Parlayan Bir Yıldız
    23 Şubat 2019
  • İkigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı
    22 Şubat 2019
  • Yeşil Yol – Film İncelemesi
    16 Şubat 2019
  • Sen Hala Fenatik Değil Misin?
    9 Şubat 2019
  • Bakterilerin Fedakarlığı
    9 Şubat 2019
Arşivler
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Şubat 2019
Etiketler
aktivist anime anime önerisi ayrımcılık bilim bilimsel makaleler ders dersi sevmek ders çalışmak elijah muhammed en iyi anime eşitlik filistin film incelemesi film izle imdb yüksek filmler ingilizce işkence kaliteli filmler kitap kitap incelemesi kitap tavsiyesi kitap önerisi kitap özeti malcolm x gerçek ismi malcolm x gerçek ismi nedir malcolm x hayatı malcolm x kimdir malcom little okul palestine psikoloji savaş science siyah siyahi sorgulamak torture uzun yaşamak war zenci zulüm özgürlük ırk ayrımcılığı ırkçılık
Yorumlar – Cevaplar
  • 3 Idiots – 3 Aptallar için R. Rana Canlar
  • 3 Idiots – 3 Aptallar için nejat senceroğlu
  • Ergenlik ve Ergenlik ve Ergenlik… için R. Rana Canlar
  • Ergenlik ve Ergenlik ve Ergenlik… için Melike Demirci
  • Kayıp Gül için Melike Demirci
  • Kayıp Gül için R. Rana Canlar
  • Kayıp Gül için Melike Demirci
  • İkigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı için R. Rana Canlar
  • İnsan Hakları için R. Rana Canlar
  • İnsan Hakları için Nazan Büyükdal
Zamandan bir yaprak
Nisan 2019
Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
« Mar   May »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Rana Canlar | Rümeysa Rana Canlar
2019 Mehmet-Rana Canlar